Annat smått och gott

Under denna flik hittar ni lite smått och gott från föreningens historia och om Svartbäcken generellt.

Ovan syns en ung Olle med bror lekandes i den yrande snön. Egilsgatan 9 skymtar i bakgrunden. Bilden troligen tagen under 50 -talet då husen på Egils- och Swedenborgsgatan var förhållandevis nybyggda.

Lite historia om Svartbäcken

Svartbäcken är en stadsdel i norra och en av stadens äldsta stadsdelar. Stadsdelens gränser har kommit att förändras genom århundradena, med en gradvis utvidgning norrut från stadens centrum.

Medan Svartbäcken ursprungligen avgränsades av Fyrisån, nuvarande Svartbäcksgatan och Skolgatan, är dagens Svartbäcken ett betydligt större område som avlöser Luthagen vid Fyrisån, på det ställe där Luthagsesplanaden avlöses av Råbyvägenn, vid Fyrisskolan. Svartbäcken avgränsas i norr av Bärbyleden, i öster av Norra stambanan/Ostkustbanann och alltså i väster av Fyrisån. En distinkt gräns i söder är svårare att finna. Traditionellt sett gick den i linje med, Drottninggatan, Stora torget och Vaksalagatan, det vill säga mitt i centrum, men i dag har gränsen, åtminstone i det allmänna medvetandet, flyttats en bra bit norrut. Svartbäcken består egentligen av två delar: Svartbäcken och Tunabackar

I början av 1900-talett var dagens Svartbäcken ett av Uppsala mindre välbärgade områden med enkla arbetarbostäder och där fanns även så kallade fattighus. Numera betraktas dock Svartbäcken som ett mycket attraktivt område att bo i. De gamla arbetarbostäder som bevarats utgör idag populära objekt på Uppsala bostadsmarknad. Den södra delen av dagens Svartbäcken består till största del av flerfamiljshus och är en relativt urban stadsmiljö. I stadsdelens västra del utmed Svartbäcksgatan ligger det flerfamiljshus från i huvudsak mitten av 1900-talet. Den östra delen av Svartbäcken domineras av småhusbebyggelse från 1900-talets första hälft. Längst i norr finns ett ursprungligen mycket enhetligt villaområde i funkisstil, byggt omkring 1940, där dock de flesta husen kraftigt förändrats av ombyggnationer under sent 1900-tal och tidigt 2000-tal. Detta område var en del av den så kallade ”Egna-Hem-rörelsen”.

Bland personer med anknytning till Svartbäcken hittas bland annat förra talmannen Birgitta Dahl, musikern Owe Thörnqvist och dennes ungdomskärlek och sedermera Miss Universum Hillevi Rombin, jazzpianisten Bengt Hallberg samt professor Hans Rosling. Värt att tillägga är att fotbollslaget Sirius som för närvarande (år 2017) spelar i Allsvenskan bildades i Svartbäcken år 1907.  

Recept på Picklad rödlök á la Gillet – Perfekt till sommarens grillkvällar på gården

Ca 8-10pers.

1/2 dl ättiksprit 12%
1 dl socker
1 1/2 dl vatten
1 röd chilifrukt
2-3 rödlökar
salt, peppar

Koka upp ättika, socker och vatten. Tillsätt 1 tsk salt och 2 krm peppar. Låt svalna. Strimla chilifrukten. Skala och skär löken i tunna ringar. Lägg ned i lagen. Täck med plastfilm och låt stå i kylen över natten.

Lätt som en plätt och jättegott till grillat!